Коронакризисните спестявания се нуждаят от специален подход, обобщават експертите от McKinsey Global

...
Коронакризисните спестявания се нуждаят от специален подход, обобщават експертите от McKinsey Global
Коментари Харесай

Да похарчим спестеното в кризата!

Коронакризисните спестявания се нуждаят от специфичен метод , обобщават експертите от McKinsey Global Institute в ново свое проучване, отдадено на  възстановяването на потребителското търсене и дълготрайните резултати от covid пандемията. То улавя необикновеното влияние на рецесията от 2020 година върху държанието на потребителите - един от обичайните съществени мотори на стопанските системи, на който се разпореждат очаквания и за възобновяване на предпандемичната икономическа динамичност. След като проучили в детайли индикатори за потребителското търсене в огромните стопански системи - Китай, Франция, Германия, Англия и Съединени американски щати, създателите на отчета установяват, че очакванията за доста по-бързо възобновяване на предпандемичната иковомическа динамика са изцяло основателни, защото то ще бъде улеснено от харченето на спестявания, направени по време на интервала на рестриктивните мерки и поддръжката с финансови помощи от държавните управления за бедстващите браншове и работещите в тях. Но, COVID-19 безспорно ще докара до промени в структурата на ползване, а неговата поддръжка ще изисква развиването на инфраструктура, споделят създателите на отчета.

Динамиката на размера на спестяванията на популацията спрямо индикаторите за 2019 година варира от 10% нарастване в КНР до растеж от 2,3 пъти в Съединени американски щати и 2,6 пъти в Обединеното кралство. В същото време характерностите на търсенето („ размерът на неизхарченото при пандемия “) демонстрират противоположната и доста по-рязка динамичност: от минус 3% в потреблението на артикули в Съединени американски щати до минус 14% във Англия, с двуцифрен спад в потреблението на услуги във всички обсъждани страни (минус 15% в Съединени американски щати, минус 22% във Франция, минус 31% във Великобритания).

Анализаторите от McKinsey демонстрират за сравнение резките разлики сред коронавирусната рецесия и рецесията от 2007-2009 година: тогава спадът в потреблението в тези стопански системи е варирал от 1% до 6%, против 11-26% през 2020 година

Продължителността на възобновяване след рецесията 2007-2009 беше към 10 тримесечия против няколко пъти по-кратка (едно или две тримесечия) през 2020 година, което усилва възможностите за по-голяма нееднаквост на процеса.

Авторите към този момент означават забележими изкривявания в растежа на търсенето при другите по възраст и приходи групи: „ отсроченото за харчене “ е концентрирано най-вече в " джоба " на хората с по-високи приходи и при по-младите. В същото време най-бедните и по-слабо образованите, както и по-възрастните работещи са били в по-голям риск да изгубят работата си по време на първата година от коронакризата, което ангажира при тези групи по-голямо от всеки път присъединяване на страните в битката против възходящата обществено разделяне.

Заможните семейства от своя страна е допустимо да останат на позиция " отсрочени разноски " доста по-дълго: склонността им да икономисват, ще остане нараснала в дълготраен проект, тъкмо както през 2007-2009, допускат от McKinsey. Затова, пътищата за възобновяване ще зависят директно от сюжетите за консумиране на тези средства: да вземем за пример вложенията в недвижими парцели и дълготрайни активи имат невисок мултиплициращ резултат, което значи „ закъснение “ на растежа на възобновяване с години, както пр световната финансова рецесия. Ръстът на разноските в секторите на услугите и развлеченията, както и увеличението на каузи на „ цифровото “ ползване - трендове, които се развиха дълго време в ерата преди доковидната ера, остават под опасност на фона на икономическата неустановеност, регистрират още специалистите.

McKinsey прави оценка и къде новите постковид потребителски навици могат да трансформират предходните трендове. Това ще важи с особена мощ при бързия растеж на онлайн търговията на дребно с храни (който ще продължи), забележителното нарастване на разноските за поправки и обновяване на дома - търсене, което стана известно в развитите страни по време на локдауна, само че резервира достигнатите обороти и след смекчаването на ограниченията (нова дълготрайна тенденция), както и онлайн медицината (която също ще резервира равнищата на известността си, изстреляла се внезапно нагоре по време на локдауните).  В тези сегменти „ новите привички “ разчитат на към този момент създадена (разпространена мрежа) или на инфраструктура, основана по време на пандемията - да вземем за пример „ антикризисните “ безплатни средства за реновиране способстват за големия мащаб на поправки и благоустройство на домовете във Франция.

Тенденциите, които с времето ще избледнеят, включват избягването на въздушните пътувания, прекосяването към онлайн образование и внезапното понижаване на офлайн бранша на развлеченията. Авторите оферират това да се вземе поради и на равнище обществена администрация при ръководството на възобновяване: да вземем за пример вложенията в инфраструктура, на които се основават потребните за възобновяване настоящи трендове, могат да спасят и ускорят този развой. На първо място, става дума за поддръжка на потребителското търсене и дигитализиране на опазването на здравето.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР